След положителната развръзка на спора с доставката на натовски танкове за

...
След положителната развръзка на спора с доставката на натовски танкове за
Коментари Харесай

НАТО и Киев: След танковете - изтребители?

След позитивната развръзка на спора с доставката на натовски танкове за Украйна идва ред на западните изтребители. 

За това загатна нощес във Facebook украинският външен министър Дмитро Кулеба. В статуса си той преразказа диалог с негов западен сътрудник, чието име не загатна.



Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски прикани западните съдружници да обсъдят доставката за страната му на американски изтребители F16 на идната си (девета поред) среща във формат министри на защитата в американската база Рамщайн в Германия.

Деветата среща на контактната група за Украйна би трябвало да се състои през февруари, сподели украинският министър на защитата Олексий Резников. 
 Изтребител Ф16. Снимка Уикипедия
През юли 2022 г. началник-щабът на Военновъздушни сили на Съединени американски щати военачалник Чарлз Куинтън Браун сподели в изявление за NBC News: 

„ Има (изтребители) на Съединени американски щати, има Gripen от Швеция, има Eurofighter или Rafale. Така че има редица разнообразни платформи, които могат да отидат в Украйна... Украинците е малко вероятно да се снабдят с (руски - б.р.) МиГ-ове, тъй като ще бъде мъчно да се набират елементи от Русия... Ще бъде нещо неруско, евентуално - мога да ви кажа това. Това, което не мога да направя, е да ви кажа какво ще бъде. "

При самолетите, както и при танковете, Вашингтон и европейските му съдружници в НАТО бяха изключително въздържани по въпроса с доставката им. Съединени американски щати да вземем за пример не разрешиха на Полша и на Словакия да дадат на Киев свои изтребители от руските времена макар готовността и на двете страни да го създадат още при започване на войната.

Западните сили се притесняваха, че такива доставки биха въвлекли НАТО във войната и биха провокирали рязка ескалация на спора от страна на Русия - в това число с приложимост на тактическо нуклеарно оръжие.

Пред вероятността за нова огромна съветска атака по-късно тази година обаче те одобриха, че Украйна се нуждае от по-мощни средства на бойното поле, с цел да я отрази.

Така се стигна до единодушието на Германия да изпрати съществени бойни танкове Leopard 2 на Киев и разрешението ѝ за съдружниците, които имат същата техника, да създадат същото.

Международни медии оповестиха, че Съединени американски щати са напът координирано с другите съдружници да изпратят на Украйна свои танкове от същия клас - M1 Abrams, откакто Англия първа от всички съдружници в НАТО реши да даде на Киев 14 свои танка Challenger 2.

Русия към момента има предимство във въздуха над Украйна въпреки доставките за последната на модерни западни системи за Противовъздушна отбрана, в това число американски " Пейтриът " от предходната есен насам. Западните изтребители биха помогнали на Украйна да редуцира разликата в качествата във въздуха, както тя направи на земята с помощта на артилерията, противотанковите средства, леките бронирани машини и системи за Противовъздушна отбрана, които до момента получи от страни в алианса.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР